КОГНІТИВНО-КОМУНІКАТИВНІ ОСОБЛИВОСТІ АКТУАЛІЗАЦІЇ КОНЦЕПТУ ‘ОБЕРТАЛЬНИЙ РУХ’ У БРИТАНСЬКОМУ НАУКОВОМУ ДИСКУРСІ - КОЗЛОВА, Т. О.; ХВОСТИК, М. М. (Нова філологія, 2017)
У статті викладено результати дослідження особливостей актуалізації концепту ОБЕРТАЛЬНИЙ РУХ в англійськомовній науковій картині світу. Проаналізовано ключові репрезентанти концепту (дієслова обертального руху), їх дистрибутивні зв’язки в текстах наукового стилю. Встановлено лексичну й синтаксичну сполучуваність ключових вербалізаторів концепту, що забезпечило компактність процедури мовної реконструкції висвітлених концептуальних ознак, когнітивного та прагматичного змісту концепту, а також пріоритетних засобів їх кодування. Доведено, що частотність і широта діапазону сполучуваності дієслів обертального руху, а також аранжування синтаксичних конструкцій, до яких вони залучаються – не випадкові, а зумовлені інформативним та інтерпретативним спрямуванням наукової комунікації, тенденцією до об’єктивності, істинності подання інформації суб’єктами пізнання, орієнтацією на досягнення персуазивного ефекту через аргументацію й деперсоналізацію висловлювання.