СУЧАСНА УКРАЇНСЬКА КУЛЬТУРНО-МАРКОВАНА ЛЕКСИКА В ТЕКСТАХ АНГЛОМОВНИХ ЗМІ - ПРУС, С. І.; СТОВБУР, О. В. (Нова філологія, 2018)
В статті досліджуються особливості презентації реалій сучасної української культури журналістами англомовних ЗМІ. Культурний код того чи іншого народу найбільше проявляється в значенні лексичних одиниць з культурною маркованістю, оскільки всі значимі особливості життя будь-якого етнічної спільноти (природні умови, характер соціального устрою тощо) неодмінно знаходять відображення в мові. Ці культурно-марковані одиниці представляють неабиякі труднощі при відтворенні їх значення іноземною мовою, адже невірна їх інтерпретація засобами іншої мови може призвести не тільки до їх неправильного розуміння мовцями іншої культури, але й до непорозумінь в сфері міжкультурної комунікації. В статті йдеться про нові реалії в житті української держави та досліджуються відповідні сучасні культурно-марковані одиниці на предмет адекватного відтворення їх значення засобами англійською мови.Аналіз медіа текстів ведучих англійських та американських видань показав, що культурно-маркована лексика в них представлені в основному власними іменами, культурно-побутовими та суспільно-політичними одиницями. Найбільший інтерес для аналізу англомовного опису реалій українського сьогодення склали одиниці суспільно-політичної лексики, що з’явилися в українській мові в ХХІ ст. і представляють нові поняття навіть для українців. Проведене дослідження дає право стверджувати, що найбільш ефективним та уживаним способом англомовного відтворення значення культурно-маркованих одиниць (крім транскрипції та калькування) є комбінований спосіб - транскрипція + паралельне підключення у вигляді лінгвокультурного коментаря, який поглиблює розуміння значення відповідних одиниць читачами приймаючої культури.