МУЛЬТИМОДАЛЬНЕ КОНСТРУЮВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ КРИЗИ В СУЧАСНОМУ АНГЛОМОВНОМУ ДИСКУРСИВНОМУ ПРОСТОРІ - Корольов, І. Р.; Маріна, О. С. (Нова філологія, 2025)
У статті пропонується мультимодальне конструювання соціальної кризи в сучасному англомовному дискурсивному просторі. Соціальна криза окреслюється як така, що охоплює низку кризових ситуацій, подій і явищ, як-от: тероризм, сталий розвиток і наслідки змін клімату, пандемії, міграційна криза, питання глобальної безпеки, гендерної нерівності та інформаційних фейків. Соціальна криза стає на заваді у вирішенні найгостріших соціально-політичних, економічно-фінансових і гуманітарних питань. Політична арена перетворюється на майданчик для шоу, що у статті аналізується на прикладі дебатів у США під час президентських перегонів у 2024 р. Дослідження проводиться у трансдисциплінарному ключі у поєднанні теоретико-методологічних положень загальної семантики, медіаекології, дискурсивних і мультимодальних студій, трансмедіальності та трансконтекстуальності.У цьому світлі соціальна криза з усіма її складниками витлумачується як когнітивно-дискурсивний, комунікативний, мультимодальний і трансмедійний феномен, що конструюється у сучасному англомовному дискурсивному просторі через символічне та/або технологічне семантичне середовище у трансконтекстуальних зв’язках. До того ж до аналізу досліджуваного матеріалу застосовується низка програмного забезпечення. У статті особлива увага приділяється конструюванню міграційної кризи, або кризи біженців. Репрезентується конструювання образів криз мігрантів-біженців у поетичному та медійному символічному та технологічному середовищах в інтеграції вербального та візуального модусів. До вербального модусу належать медійні та художні словесні образи кризи біженців. Аудіально-візуальний модус репрезентовано аудіальними та/або візуальними елементами, статичними чи динамічними зображеннями чи графіками, що супроводжують поетичні чи медіатексти. У проаналізованому дискурсивному просторі встановлюються трансконтекстуальні зв’язки між кризою мігрантів-біженців та екологічною кризою.