ТЕЛЕОЛОГІЧНІ РЕФЛЕКСІЙНІ КОНСТИТУЕНТИ СМИСЛУ В АНГЛОМОВНОМУ ПОЛІТИЧНОМУ ДИСКУРСІ - Шевченко, О. І. (Нова філологія, 2024)
Стаття присвячена ціннісно-цільовому аналізу лінгвістичної репрезентації телеологічної рефлексії у сучасному англомовному політичному дискурсі. Поняттєвий і термінологічний апарат телеології як науки про доцільну діяльність у цьому дослідженні застосовано з урахуванням утилітаристських поглядів на мету як критерій моральної оцінки певної події або вчинку. Актуальність розвідки зумовлена потребою виявлення причинно-цільових та лінгвістичних закономірностей актуалізації телеологічних рефлексійних конституентів смислу висловлення у політичному дискурсі. Дослідження виконане на основі науково-методологічних принципів моральної телеології та утилітаризму. Як гіпотезу висунуто тезу про невіддільність телеологічної рефлексії від процесів смислоутворення у політичному дискурсі. У моральній телеології телеологічна рефлексія і телеологічне рефлексійне судження слугують засобами споглядання, самоспоглядання, оцінки і самооцінки щодо моральної і етичної виправданості доцільної дії або події. Евристичну природу смислопродукування відображає введене новітнє поняття «телеологічний рефлексійний смисл». В англомовному політичному дискурсі телеологічні рефлексійні конституенти смислу висловлення здобувають актуалізацію у вигляді телеологічних пояснень, телеологічних дескрипцій та доданого адресатом телеологічного рефлексійного смислу. Розробка і введення у науковий обіг поняття телеологічного рефлексійного смислу узгоджені з композиційною теорією смислу у сучасній семантиці і прагматиці, котра припускає інтуїтивне приписування пропозиції висловлення умов та значень істинності. Теоретичним підґрунтям для введення зазначеного поняття послугувала також теорія поглибленого витлумачення висловлення (deep interpretation) у психології та психолінгвістиці.