ВЗАЄМОВПЛИВ КОНТЕКСТУ І ОЦІНКИ - ПРИХОДЬКО, Г. І. (Нова філологія, 2019)
У статті розглянуто взаємозв’язок контексту та оцінного висловлювання. Оцінна інтерпретація обставин, предметів, речей і явищ дійсності є одним з найважливіших видів психічно-мовленнєвої діяльності в повсякденному житті особистості. Можна встановити три типи взаємозв’язку між контекстом і оцінним висловлюванням: 1) контекст впливає на оцінне висловлювання, змінюючи характер оцінки; 2) оцінне висловлювання впливає на контекст шляхом додавання оцінного складника до його структури; 3) взаємний вплив оцінного висловлювання і контексту. Особлива увага приділяється варіантам зв’язку між контекстом і оцінним висловлюванням, які можна виділити в рамках вищезгаданих типів. Підкреслюється, що прагматичний аналіз має велике значення в інтерпретації та роз’ясненні знака оцінки висловлювання. Дана стаття демонструє важливість різних семасіологічних і синтаксичних виразних засобів і стилістичних засобів у процесі інтенсифікації оцінного ефекту (позитивного чи негативного). Отримані результати підтверджують думку про те, що кореляція між оцінним висловлюванням і контекстом допомагає зрозуміти, закодовані в оцінних висловлюваннях, передумови комунікації, тобто комунікативні наміри мовця, пов’язані з його епістемічним станом.