ПОЛІТКОРЕКТНІСТЬ ЕВФЕМІЗМІВ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ - Погоріла, А. І. (Нова філологія, 2023)
Наукова розвідка висвітлює використання евфемізмів як пом’якшувальних замінників некоректного висловлювання в суспільному житті. Основну базу дослідження становить ґрунтовний аналіз публічних виступів політиків та статей у засобах масової інформації: зокрема, проаналізовано промови Барака Обами, де він за допомогою евфемістичних висловлювань толерантно висловлює особистісне бачення розвитку американського суспільства. Мета роботи – проаналізувати та висвітлити евфемізми, яким характерна політкоректність висловлювання. Розвідка здійснена з використанням логічного методу аналізу наукових джерел, описового методу, а також понятійного та контекстуального аналізу. Наукова новизна полягає в ретельному семантичному аналізі евфемізмів, використаних політиками в промовах та авторами статей політичної тематики. У роботі проаналізовано та висвітлено теоретичний підхід вітчизняних та закордонних учених щодо окреслення терміна «евфемізм». Науковці не уніфікували загальноокреслене поняття, тому їхні визначення мають відмінності. «Політкоректність» окреслено з наукового погляду та представлено численними прикладами з виступів політиків та політичних статей. Продемонстровано, що використання евфемізмів допомагає мовцю висвітлювати негативні явища суспільного, економічного, соціального буття в позитивному руслі, прийнятному та необразливому для адресата, оскільки вони позбавлені негативного смислового навантаження. Установлено прагматичні наміри вживання евфемізмів у політичній промові. Визначено, що така мова зазвичай занадто формальна через використання багатьох штампів та кліше, стандартних фраз та характеризується високим ступенем узагальнення, з метою зацікавленості адресата в ній використовують евфемізми. Отже, спілкування та взаємодія мовця та адресата завдяки евфемізмам відбувається в такому річищі, що слугує успішному врегулюванню людських взаємин та безконфліктності. Ця розвідка висвітлює суспільні та мовознавчі аспекти використання евфемізмів у політкоректному спілкуванні.