ПРИРОДНІ Й СОЦІАЛЬНІ ДОМІНАНТИ ЕКОЛІНГВІСТИЧНОГО МОДУСУ - Корольов, І. Р. (Нова філологія, 2023)
У статті запропоноване нове для філософії мови поняття еколінгвістичного модусу, яке розглядається з позицій його онтологічного, гносеологічного та епістемічного статусів. У такому ракурсі еколінгвістичний модус розуміється як когнітивно-семіотична структура мовної свідомості індивіда, що сформована відношеннями її природних і соціальних домінант та функціонує в конкретному дискурсивному просторі. З огляду на подальшу динаміку глобалізаційних процесів і мультикультуралізму в гуманітаристиці загалом і лінгвістиці зокрема, у статті формулюється платформа для виявлення, систематизації, параметризації та моделювання тих природних і соціальних домінант мови, мовлення й дискурсу, які передусім сприяють розвитку й безпеці національної мови, а також забезпечують становлення, збереження і захист лінгвокультурної ідентичності та самоідентифікації. Окрему увагу приділено кореляції природних і соціальних домінант мови, мовлення й дискурсу як формантів еколінгвістичних модусів, що функціюють і розвиваються в полікультурному континуумі в багатовимірному взаємозв’язку із довкіллям і навколишнім середовищем (оточенням, суспільством). Відповідне їхнє співвідношення пов’язане як із біологічними (природними) властивостями, що, як правило, є універсальними для людства / homo sapiens, так і з набутими упродовж історичного розвитку специфічними соціальними домінантами, які й впливають на становлення, формування, регулювання, збереження та захист конкретної національної комунікативної культури.