ТВІТЕР КОМУНІКАЦІЯ ФРАНЦУЗЬКИХ ПОЛІТИКІВ ЯК РЕАКЦІЯ НА ПОВНОМАСШТАБНЕ ВТОРГНЕННЯ РОСІЇ В УКРАЇНУ (НА МАТЕРІАЛІ АКАУНТІВ ВАЛЕРІ ПЕКРЕС, ЕРІКА ЗЕММУРА І МАРІН ЛЕ ПЕН) - Сідень, О. І. (Нова філологія, 2023)
Нині цивілізований світ перебуває у процесі стрімкого розвитку, наукового прогресу та активного впровадження сучасних технологій. Нові медіа як частина сучасних технологій можуть бути інструментом запобігання війнам або висвітлення їх у ЗМІ. Починаючи з 24 лютого 2022 року, соціальні мережі були переповнені інформацією про повномасштабне вторгнення Росії в Україну від українських та іноземних політичних діячів, які використовували соцмережі для спілкування зі своєю цільовою аудиторією. У цій статті твітер досліджено як засіб політичної комунікації, проаналізовано твітер-акаунти французьких політиків (Валері Пекресс, Еріка Земмура і Марін Ле Пен) та їхню реакцію на повномасштабне вторгнення Росії в Україну в січні-квітні 2022 року. Зважаючи на багатогранність теми, наше дослідження було проведено з використанням кількісного контент-аналізу, якісного контент-аналізу, тематичного аналізу та елементів критичного дискурсу-аналізу. У статті зроблено висновок, що, незважаючи на приналежність до правих політичних партій, французькі політики інструменталізують російське повномасштабне вторгнення в Україну по-різному. Правоцентристка Валері Пекресс підтримує Україну, схвалює санкції проти Росії, закликає до допомоги та рішучих дій з боку ЄС і НАТО, не схвалює розширення ЄС, маючи на увазі вступ України до ЄС, та припинення співпраці французьких компаній з Росією. Тоді як ультраправі Ерік Земмур і Марін Ле Пен демонструють неоднозначну позицію: поважають суверенітет України, закликають до гуманітарної допомоги та засуджують російське вторгнення, але водночас демонструють проросійську позицію, наслідують російські наративи про відповідальність США і НАТО, використовують російську транслітерацію українських міст і територій, виступають проти санкцій і закликають до миру, уникаючи прямої номінації війни.