ТРАНСНОМІНАТИВНИЙ ПОТЕНЦІАЛ МІФОНІМІВ У СУЧАСНІЙ АНГЛІЙСЬКІЙ МОВІ - ВЕРЕМЧУК, Е. О.; КАРАСЕВИЧ, Г. О. (Нова філологія, 2019)
Стаття присвячена виявленню трансномінативного потенціалу міфонімів у сучасній англійській мові. Міфоніми є закріпленими в культурній свідомості мовців, тому вони активно використовуються на синхронному мовному зрізі. Вони визначаються як мовні одиниці, що ґрунтуються на міфологічному мета-сюжеті та мають ретроспективну природу. Часте використання міфонімів у мовленні веде до закріплення за ними певних нових семантем. Спектр використання міфонімів є надзвичайно широким і варіюється від використання імені міфічного герою до алюзії на певний міфічний сюжет. Міфи, таким чином, виступають у ролі носіїв культурного досвіду. У статті висвітлюються особливості внутрішньої форми міфонімів та їх семантичні трансформації у діахронічному аспекті. Встановлюються когнітивні особливості функціонування міфонімів у сучасній англійській мові. Наукова розвідка висвітлює семантичний розвиток міфонімів та їх перетворення на ментальні прототипи, які конституюють колективне несвідоме англійськомовного суспільства. З когнітивного погляду процес трансномінації міфонімів пов’язаний з метафоричним переосмисленням їх вихідного значення та перенесенням міфічних рис на ситуації реального світу. У цьому сенсі відбувається семантичний розвиток міфоніму, при якому утворюються нові лексико-семантичні варіанти. Часто нові лексико-семантичні варіанти отримують певне додаткове семантичне забарвлення, яке накладається на вихідне значення, що розширює потенціал використання міфонімів. Часто вони функціонують у сфері маркетингу та серед назв відомих брендів, оскільки це дозволяє виробникові привернути увагу потенційного покупця. З іншого погляду часте використання міфонімів може бути пояснене їх здатністю лаконічно та влучно вербалізовувати певні риси та якості екстралінгвальної ситуації.