РОЛЬ ТА МІСЦЕ ЧАСТОК У НІМЕЦЬКІЙ МОВІ НА ПРИКЛАДАХ ТЕКСТІВ ПРО ВІЙНУ - Ходикіна, І. В. (Нова філологія, 2023)
У статті проаналізовано місце та статус часток у німецькій мові, їхні функції, роль, значення. Зауважено, що частки – це типологічна етнічна особливість української та німецької мов, бо це сильнопартиклеві мови. Уточнене значення дефініції часток, доведено, що це окрема частина мови, але не в типовому розумінні, де частини мови вивчаються з погляду морфології та синтаксису. Частки варто вивчати з погляду комунікативної лінгвістики. Їх денотативне значення невелике, водночас конотативний складник різноманітний: одна і та сама частка може мати різне значення залежно від ситуації і перекладатися по-різному. Частки являють собою особливе угрупування певної кількості незмінюваних слів, які можуть виступати різними частинами мови залежно від контексту, не є певним членом речення, не відповідають на питання, але їх не можна змішувати з прислівниками та модальними словами. Проведено порівняльний аналіз подібних частин української та німецької мов. Визначено особливий статус часток у німецькій мові, де є свої певні особливості синтаксичного характеру: порядок слів, тип речення, інтонація. Зроблено припущення, що частки займають особливе місце не тільки в усній мові, а й поширилися на письмові тексти; проаналізовано мету використання, підходи і принципи класифікації та інші морфологічні й семантичні аспекти. Зібрано доказову базу з прикладами зі статей про війну між Україною та Росією та її висвітлення у німецькій пресі, проаналізовано частоту застосування часток у друкованих текстах. Виокремлено найбільш уживані групи часток, наведено приклади їх перекладу та розташування в реченнях.