РОЗВИТОК ЛЕКСИКИ У ВІРТУАЛЬНОМУ СЕРЕДОВИЩІ - Гавриленко, К. М.; Медкова, О. М. (Нова філологія, 2023)
У статті досліджується розвиток лексичних одиниць в інтернеті, або так званому віртуальному середовищі, розглядається концепція нових лінгвістичних структур та інтернет-сленгу як інноваційного мовного явища. З розвитком комп’ютерних технологій і створенням віртуальних спільнот інтернет-сленг поступово еволюціонував із засобу комп’ютерного спілкування і почав вживатися в повсякденному мовленні та привернув увагу лінгвістів як новий аспект різних лінгвокультур. Результати лінгвістичних досліджень концептів «кіберпростір», «віртуальна реальність», «віртуальна спільнота», «віртуальний час», «віртуальна мовна особистість» розглядаються в роботі як актуальні для подальшого вивчення в інтернет-лінгвістичних дослідженнях. На відміну від безпосереднього спілкування й опори на невербальні сигнали для зрозуміння змісту, онлайн-комунікація використовує писемне мовлення як основний засіб спілкування. Результати дослідження показують, що спрощення мовних процесів в інтернеті робить їх зрозумілими для широкого кола мовних користувачів. Інтернет-мова розвивається віртуальними спільнотами, які об’єднують людей або віртуальних мовних особистостей зі спільними інтересами через спілкування в соціальних мережах, чатах, месенджерах тощо. У статті також аналізуються поява та поширення мережевих метафор, які оперують мовними поняттями базового рівня, інтернет-сленгом як варіантом стандартного мовлення та результатом мовної варіативності в інтернеті. Особливу увагу приділено питанням лінгвістичного розвитку у віртуальному середовищі, важливого для розуміння основних семантичних змін у мові інтернету. У статті ми спробували узагальнити вплив глобалізаційних змін, що впливають на лінгвістичне значення й інституційний статус мов, і проаналізувати наслідки глобального переходу до цифровізації мовних процесів, а також описати деякі аспекти міжмовної та міжкультурної взаємодії в комп’ютерно-опосередкованій комунікації. Розвиток інтернет-лексики є новим, цікавим аспектом лінгвістичних досліджень. Хоча мовний стандарт є більш надійним і безпечним для вживання, ніж нові форми дискурсу, проте прихильникам мовної чистоти не варто побоюватися, що інтернет-лексика цілком його змінить, оскільки розвиток нових лексичних одиниць допоможе розширити та збагатити наше мовлення.