КОНЦЕПТ EDUCATION: СТРУКТУРА ТА ОСОБЛИВОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ В АНГЛОМОВНОМУ МЕДІАДИСКУРСІ - Давиденко, А. О. (Нова філологія, 2022)
Роботу присвячено дослідженню структури концепту EDUCATION в англомовному медіадискурсі. Наразі у вітчизняній науці не було здійснено ґрунтовних досліджень стосовно структури концепту EDUCATION, зокрема його функціонування саме в текстах англомовного медіадискурсу, що й зумовило актуальність цієї роботи. Мета та завдання статті полягає в поглибленні наявних підходів до поняття концепту, аналізі структури концепту EDUCATION у текстах англомовного медіадискурсу. Предметом та об’єктом дослідження є концепт EDUCATION і його структура в текстах англомовного медіадискурсу. У роботі розглянуто підходи до визначення поняття концепту, наведено теоретичні засади щодо структури концепту. Також розглянуто структуру концепту EDUCATION у текстах англомовного медіадискурсу, а саме основні його складники: ядро (архісему концепту – семантичний компонент вищого порядку, який організовує семантичне розгортання поля навколо нього), основу та периферію. Встановлено, що концепт – це результат пізнання людиною світу за допомогою різних видів діяльності та соціалізації. Він включає в себе певні компоненти, які формують цілісну картину: предметну діяльність, сенсорний досвід, мовні знання, операції з поняттями, що виникли раніше, і знання мовних одиниць. У роботі виокремлено такі складники концепту EDUCATION: 1) ядро: EDUCATION; 2) основу: EDUCATION – THE ACT OR PROCESS OF ACQUIRING KNOWLEDGE; EDUCATION – TEACHING / RESEARCHING; EDUCATION – LEARNING; EDUCATION – PEDAGOGICS / PEDAGOGICAL PRACTICE; 3) периферію: EDUCATION – SCHOOLING; EDUCATION – TRAINING; EDUCATION – DEVELOPMENT; EDUCATION – COACHING; EDUCATION – IMPROVEMENT; EDUCATION – DISCIPLINE; EDUCATION – TUTORING; EDUCATION – NURTURE; EDUCATION – TUITION; EDUCATION – ENLIGHTENMENT; EDUCATION – ERUDITION; EDUCATION – EDIFICATION; EDUCATION – E-LEARNING OR ELEARNING. Зазначено, що робота може стати підґрунтям для подальшого аналізу структури концепту EDUCATION в інших типах дискурсу, а також для контрастивного аналізу структури концепту EDUCATION у різних типах дискурсу.