ЛЕКСИКО-ФРАЗЕОЛОГІЧНЕ ПРЕДСТАВЛЕННЯ КОНЦЕПТУ PLEUR (ПЛАЧ) У ФРАНЦУЗЬКІЙ МОВНІЙ КАРТИНІ СВІТУ - ПАВЛЮК, О. О. (Нова філологія, 2019)
Стаття присвячена лексико-фразеологічному представленню концепту pleur плач у французькій мовній картині світу. У статті розглядаються засоби вербальної репрезентації концепту pleur на матеріалі сучасних лексикографічних джерел французької мови. Метою статті є реконструкція концепту pleur, зафіксована у французькій мовній картині світу, у таких його проявах, як різновиди плачу, вираз емоцій, фізіологічні реакції людини, яка плаче. Концепт pleur плач вербалізується через когнітивний образ, що відображає смислові зв’язки його імені у вільних і стійких словосполученнях. Фразеологічне уявлення про плач відображує його зв’язок із різними соматизмами les yeux (l’oeil), le visage, le corps, le sang, le nez, серед яких головне місце посідають очі les yeux, що є джерелом сліз. У французькій мовній картині світу зафіксований різноманітний вплив плачу на його суб’єкта, що відбивається переважно в дієслівних словосполученнях. У прислів’ях, присвячених плачу, знаходимо філософське осмислення співвідношення плачу та сміху в житті людини.