РИТУАЛЬНІ МОВЛЕННЄВІ ЖАНРИ В СОЦІАЛЬНИХ МЕРЕЖАХ (НА МАТЕРІАЛІ ПОВІДОМЛЕНЬ В УКРАЇНСЬКОМУ ТА АМЕРИКАНСЬКОМУ TWITTER) - Швелідзе, Л. Д. (Нова філологія, 2020)
Статтю присвячено дослідженню ритуальних мовленнєвих жанрів в українському й американському мережевих дискурсах. Визначено поняття мовленнєвого жанру та схарактеризовано твіт як специфічний жанр мережевого дискурсу. У центрі уваги дослідження – реалізація традиційних ритуальних жанрів у межах нового жанру віртуального спілкування в соціальній мережі Twitter, що передбачає презентацію та обмін інформацією у формі короткого повідомлення – твіту. Зіставлено твіти в українському та американському мережевому дискурсі, що дало змогу не лише визначити загальні жанрові особливості текстів, а й простежити відмінності представлення ритуальних жанрів у соціальних мережах різномовних дискурсів. Мета статті полягає у виявленні мовної специфіки реалізації ритуальних жанрів у соціальній мережі Twitter, що зумовило розв’язання наступних завдань: визначити поняття мовленнєвого жанру; схарактеризувати жанр «твіт» і простежити специфіку його функціонування в українському та американському Twitter; виявити основні ритуальні мовленнєві жанри, представлені в мережевій комунікації; з’ясувати специфіку ритуальних жанрів у соціальній мережі Twitter та розробити їхню типологію. Об’єктом дослідження слугував мережевий дискурс, представлений в українському та американському Twitter, а предметом дослідження – твіти, що є репрезентантами ритуальних жанри мовленнєвих жанрів. Розроблено типологію ритуальних жанрів мережевої комунікації, зокрема проаналізовано жанри привітання, подяки, побажання і некрологу, що одночасно виконують інформаційну та етикетну функції спілкування. Описано спільні та відмінні риси комунікативної поведінки авторів твітів в українському та американському мережевому просторі. Матеріалом дослідження слугували дописи відомих українських та американських політиків, письменників, журналістів і блогерів.