THE NOMENCLATURE OF WAYS OF PRESENTATION IN THE TEXTS OF OFFICIAL DISCOURSE GENRES - Shapa, L. N.; Tsapenko, L. E.; Kudinova, T. I. (Нова філологія, 2020)
Стаття розглядає одну з проблем дискурсології, а саме – різні способи викладу, використовувані в текстах офіційно-ділового дискурсу. Опис цих способів став можливим після компіляції текстових корпусів, проведеної на основі творів, які належать до офіційно-діловому дискурсу. До складу кор- пусів увійшли тексти наступних жанрів: службова переписка, судово-проце- суальні документи, інструкції з експлуатації автомобілів, формули винаходів (патенти). Загальний обсяг склав 200 тис. слововживань. Аналіз текстових корпусів показав, що офіційно-діловому стилю притаманні практично всі способи викладу: розповідь, міркування, повідомлення, опис, інформування та інші. Для реалізації кожного способу викладу в текстах офіційно-ділового стилю використовуються певні мовні засоби, що дозволяють виконати завдання формування того чи іншого способу. Наприклад, були виявлені й описані характеристики, властиві оповідній манері викладу: вживання дієслів в минулому часі, додаткових пропозицій, прямий порядок слів та інші; мірку- вання: вживання слова thus, що є засобом міжфразового зв’язку, для забезпе- чення логічної послідовності міркування та інші; розпорядчий спосіб: вико- ристання дієслів у наказовому способі та інші. Було визначено які саме способи викладу характерні для різних жанрів. Так, текстам жанрів службового листування і формул винаходів властивий такий спосіб викладу, як опис. У текстах бойових документів тип викладу дикту- ється призначенням тексту, тобто спонукання до дії, особливо для виконав- чих його частин. Хоча існує думка серед лінгвістів, що в текстах офіційно-ді- лового стилю відсутня імперативність, матеріали нашого текстового корпусу свідчать про те, що в основі певних жанрів цього стилю лежить саме імпера- тивність (наприклад, у текстах інструкцій з експлуатації автомобілів). Результати аналізу текстового корпусу жанрів офіційно-ділового дискурсу дозволяють стверджувати, що офіційно-діловому стилю властиві всі види викладу залежно від жанру, типу тексту і його частин.