МОДАЛЬНІСТЬ У ТЕКСТАХ НІМЕЦЬКИХ АНЕКДОТІВ - Мамедова, А. І.; Курохтіна, А. М. (Нова філологія, 2020)
Тексти німецьких анекдотів разом із граматичними формами і синтаксич- ними структурами організують людське мовлення. Саме вони є об’єктом цього дослідження, а його предметом виступає категорія модальності та мовні засоби її вираження. Актуальність роботи визначається загальною тенденцією та інтересом до вивчення мінітекстів, до яких незаперечно належать й анекдоти. Мета дослідження – комплексний опис мовних засобів категорії модальності в текстах німецьких анекдотів. Цій меті підпорядковані такі завдання: опис жанру у сучасних лінгвістичних дослідженнях; визначення поняття анекдоту; дослідження та опис кон- ституентів внутрішньої та зовнішньої модальності. Анекдот як жанр завжди пов’язаний із національною картиною світу; він демонструє зв’язок мислення, мови, культури, до того ж він відобра- жає певну картину світу. До найважливіших характеристик цього жанру відносяться жартівливість спілкування, фольклорність, двоплановість, фатика, наявність ключового компоненту. Модальність описується як семантико-прагматична категорія, що характеризує ставлення мовця до основи висловлення. Спектр модальних засобів емпіричного матеріалу включає до свого складу форманти внутрішньої і зовнішньої модальності, які в основ- ному виражені морфологічними засобами. Внутрішня модальність заявлена індикативом, кон’юнктивом (представлений переважно прете- ритальними часовими формами) та імперативом, який виступає марке- ром спонукальної модальності. Зовнішня модальність маніфестує відно- шення автора до реальної ситуації. Найбільш часто вона декларується складними предикатами, де першим компонентом виступають модальне дієслово, модальні слова, а також різні частини мови. Анекдоти, як над- фразова єдність, часто демонструють симбіоз двох типів, де зовнішня і внутрішня модальність взаємодіють друг з другом. Опис та детальний аналіз мовних засобів категорії модальності на матеріалі німецьких анек- дотів складає наукову новизну нашого дослідження. Треба зауважити, що в рамках нашої розвідки ми розглянули категорію модальності та засоби її вираження тільки на прикладі німецьких анекдотів.