ЛЕКСИЧНІ ТА ГРАМАТИЧНІ ТРАНСФОРМАЦІЇ У ПРОЦЕСІ ПЕРЕКЛАДУ ХУДОЖНІХ ТВОРІВ З АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ УКРАЇНСЬКОЮ (НА МАТЕРІАЛІ ТРИЛОГІЇ СЮЗАННИ КОЛЛІНЗ «ГОЛОДНІ ІГРИ») - Красуля, А. В.; Миклащук, В. П. (Нова філологія, 2020)
Стаття присвячена теоретичному та практичному аналізу лексичних і грама- тичних трансформацій, які застосовуються перекладачами у літературі худож- нього напряму. Актуальність теми зумовлюється важливістю явища адекват- ного перекладу як у повсякденному житті, так і в художній літературі. У статті зазначається про важливість ролі професіоналізму у праці перекла- дача, зроблений акцент на вміння використовувати трансформації і долати лексично-граматичні труднощі. Розглянуто поняття трансформації як еле- мента теорії трансформаційної граматики Ноама Хомського. У досліджені запропоновано власну інтерпретацію поняття «трансформації» у переклада- цькому аспекті, яка об’єднує ключові моменти визначень, наданих зарубіж- ними та вітчизняними вченими. Зазначена загальна класифікація перетворень, яка охоплює перетворення на всіх рівнях мови. Наведена класифікація охоплює лексичні, стилістичні, морфологічні й синтаксичні перетворення, а також семантичні трансфор- мації та трансформації змішаного виду. Виокремлено та проаналізовано основні лексичні та граматичні трансформації: калькування, конкретизацію та генералізацію значень, додавання, вилучення, перестановку, внутрішній і зовнішній поділи, внутрішню та зовнішню інтеграції, зміну порядку слів, компенсацію. Аналіз цих явищ був проведений на матеріалі художнього твору американської письменниці Сюзанни Коллінз «Голодні ігри». Окреслено основні труднощі при еквівалентному перекладі та шляхи їх вирішення як на лексичному, так і на граматичному рівнях з урахуванням стилістичних норм мови перекладу. Визначено, що основними проблемами під час перекладу з англійської на українську мову є брак ресурсів мови-ре- ципієнта, на цьому ж рівні знаходиться і непрофесіоналізм перекладача, який здійснює переклад. Його неспроможність послуговуватися переклада- цькими перетвореннями також має право вважатися складністю. Визначено особливості застосування лексичних і граматичних перетво- рень у художній текстах. Розглянуто розбіжності англійської та україн- ської мов, до яких входять герундій, число та ґендерні форми іменника, узгодження часів. Надана загальна концепція розмежування між аналі- тичними та синтетичними мовами.