БРИТАНСЬКІ ДІАЛЕКТИ ЯК ДЖЕРЕЛО ЛЕКСИКИ АВСТРАЛІЙСЬКОГО ТА НОВОЗЕЛАНДСЬКОГО ВАРІАНТІВ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ - Козлова, Т. О.; Зюзюкова, С. Ю. (Нова філологія, 2020)
Статтю присвячено проблемам розвитку лексики австралійського та новозеландського варіантів англійської мови. Установлено, що склад- ники регіональних і соціальних діалектів Великої Британії, які переве- зено впродовж декількох хвиль міграції до Австралії та Нової Зеландії, взаємодіяли в процесі адаптації носіїв субстандартних форм англійської мови до нових умов існування. Географічний, історичний, культурний і соціолінгвальний чинники комплексно вплинули на подальший розвиток транспортованих діалектизмів, визначили роль периферії лексико-семан- тичної системи англійської мови в Британії на формування структур- но-семантичних особливостей стандарту австралійського та новозеланд- ського національних варіантів. Взаємодія й поступове вирівнювання транспортованих британських діалектів позначилися на специфіці лінгвосоціокультурної ситуації в Австралії та Новій Зеландії. На відміну від територій поширення англій- ської мови в північній півкулі, де формувався багатокомпонентний діа- лектний континуум, ситуацію в Австралії та Новій Зеландії визначали рівномірність розповсюдження й співіснування різних субстандартних форм. Географічна віддаленість від метрополії та особливості нового середовища існування мовців сприяли збалансованості консервативної й інноваційної тенденцій розвитку лексики австралійського та новозеланд- ського варіантів англійської мови. Результати аналізу структурно-семантичних і функційних властивостей британських діалектизмів у складі лексики австралійського та новозе- ландського варіантів засвідчують історичну стійкість транспортованих діалектизмів, їх активність у процесах морфологічної й семантичної деривації, формування фразеології, забезпеченні комунікативної потуж- ності мови, а також культурної спадковості в процесах мовної еволю- ції. Отримані дані переконують у важливості збереження споконвічних периферійних елементів, їх активності в процесах внутрішньомовного варіювання й формування поліцентричної системи англійської мови.