МЕТАФОРИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ЯК ЛІНГВОКОГНІТИВНИЙ МЕХАНІЗМ ФОРМУВАННЯ ІМІДЖУ МІЖНАРОДНИХ КОСМЕТИЧНИХ КОМПАНІЙ - Іванців, О. В. (Нова філологія, 2020)
У статті розкрито особливості метафоричного моделювання як лінгво- когнітивної основи формування корпоративного іміджу. Матеріалом дослідження слугували 867 текстів англомовних електронних прес-релі- зів за 2010–2019 роки, розміщених на офіційних веб-сайтах міжнародних косметичних компаній Avon, Elizabeth Arden, Estée Lauder і Mary Kay. Концептуальна метафора виражається в тексті й дискурсі у вигляді мета- форичних моделей, які мають широкі можливості мовної реалізації: від традиційного лексико-семантичного варіювання до побудови тексту або дискурсу. Метафоричне моделювання як спосіб сприйняття, пізнання, категоризації й оцінювання певного фрагмента дійсності за допомогою фреймів, що належать іншій концептуальній сфері, посідає важливе місце в образному представленні реалій у сфері косметичної індустрії. Характерною рисою метафоричного моделювання в сучасному англо- мовному іміджевому корпоративному дискурсі є те, що бізнес як цільова концептуальна сфера притягує концепти з інших тематичних полів, які є джерелами метафоричної експансії. У досліджуваному дискурсі вияв- лено чотири основні метафоричні моделі – «Бізнес – це людський орга- нізм», «Бізнес – це мистецтво», «Бізнес – це рух» і «Бізнес – це війна», які не охоплюють усього спектру ментальних сфер-джерел, проте дають відносно цілісне уявлення про образ компанії, який за допомогою них адресант намагається створити у свідомості цільової аудиторії. Проаналізовані метафоричні моделі, які функціонують в англомовному іміджевому корпоративному дискурсі, характеризують особливості діяльності організацій з різних перспектив, відображають різні виміри в багатовимірному просторі бізнес-діяльності й сприяють створенню яскравого та об’ємного образу у свідомості адресата. Косметична ком- панія постає як досконалий організм із його багатогранною природою, що бере активну участь у створенні мистецьких витворів, перебуває в безперервному русі на шляху до досягнення своїх цілей і веде боротьбу за здоров’я, красу й благополуччя адресної аудиторії.