ІНТЕРПРЕТАЦІЯ СЕМІОТИКО-АФЕКТИВНОЇ КОНЦЕПЦІЇ ҐРЕЙМАСА-ФОНТАНІЙ ІЗ ПОЗИЦІЙ ФУНКЦІОНАЛЬНОЇ ГРАМАТИКИ - Заслонкіна, А. В. (Нова філологія, 2020)
До ситуації спостереження картини світу та формування образу світу входить комплексний когнітивний феномен сприйняття. На рівні семі- отичної об’єктивації концептів як комунікативного втілення фізичних (тілесних) і змістових (когнітивних, валоративних, емоційних) характе- ристик сприйнятої інформації в площині тексту й дискурсу вибудову- ється тимічна категорія. Лінгвосеміотичним ресурсом тимічної категорії в сучасній англійській мові є серія номінативно значущих інформативних одиниць сфери комунікації – тимічна лексика з триконцептуальною спе- цифікою, а саме: тріада концептів SENSE:FEELING:EMOTION. Тлумачення фактів сприйняття, яке концептуалізується на різних етапах, базується на конвенціональних ситуативних структурах концептуальної тимічної інформації – фреймах. Ураховуючи, що знання, структуровані у фрейми, накладають когнітивне обмеження на процес сприйняття тек- стів, визначено регуляторні межі предикативної валентності між лексе- мами-іменами тріади концептів SENSE:FEELING:EMOTION у діапазоні одного речення – міру зв’язку. Словом-домінантою диктуму пропозиції тимічно маркованого висловлювання обрано тимічне дієслово to feel, зва- жаючи на його доведену пріоритетність як засобу передачі голістичного спостережуваного. З’ясовано, що тимічні процеси пов’язані часовими значеннями, які належать до цілісного періоду часу, тобто таксисними відношеннями. Семантичну і граматичну адаптацію виразників тріади концептів SENSE:FEELING:EMOTION до дискурсного контексту забезпечують такі стадії: ініціальна фаза (миттєве сприйняття), осердя (емоційне, міжособистісне сприйняття), термінальна фаза (розпізнання). Комплек- сний фрейм «Дехто реалізує/не реалізує власну сенсорно-перцептивну здатність, сприймаючи декого/дещо, унаслідок чого чуття конвертується/ не конвертується в почуття» систематизує кілька тимічних концептів, конкретизує релевантну для сприйняття тексту концептуальну тимічну інформацію, організації якої властива жорстка структурованість. Умовою текстової актуалізації цього фрейму є наявність тимічного суб’єкта-іс- тоти/тимічного квазісуб’єкта-неістоти/тимічного суб’єкта-спостерігача, медіатора тимічної інформації й тимічного об’єкта/антиоб’єкта.