КОГНІТИВНА ОПЕРАЦІЯ ВІДТВОРЕННЯ СИНЕСТЕЗІЙНИХ МЕТАФОР В АНГЛО-УКРАЇНСЬКИХ ПЕРЕКЛАДАХ ЯК ОСНОВНЕ ПЕРЕКЛАДАЦЬКЕ РІШЕННЯ СТРАТЕГІЇ ОЧУЖЕННЯ - Жулавська, О. О. (Нова філологія, 2020)
Стаття присвячена встановленню когнітивних моделей і когнітивних операцій, які становлять підґрунтя застосування перекладачем стратегії очуження при перекладі синестезійних метафор з англійської мови українською в текстах сучасної художньої літератури. Стратегію перекладу відрізняємо від методу перекладу й розуміємо як процес і продукт ментальної діяльності: вироблення плану перекладацьких дій, що спрямований на вирішення певної мети. Метод перекладу тлумачиться як система взаємопов’язаних мовленнєвих дій (способів/трансформацій), які допомагають утілювати цей ментальний стратегічний план у життя. Стратегія очуження виконує функцію пізнання інших культур, розвитку цільової мови, відтворення оригінальності автора, виражається в кількох аспектах чужості: лексичному (наявність екзотизмів), семантичному (незрозумілість певних місць), синтаксичному (незвичний порядок слів у реченнях), граматичному (нетрадиційне з’єднання слів у словосполученнях) і поетичному (з’єднання строф, ритм). Синестезійна метафора тлумачиться як різновид концептуальної метафори, як результат когнітивної операції картування, а саме осмислення однієї сутності (концепту/домену цілі) у термінах іншої сутності (концепту/домену джерела). Когнітивна модель визначається як відносно стала когнітивна структура, яка організує наш досвід взаємодії зі світом, а когнітивна операція – як свідома, так і неусвідомлювана ментальна діяльність, змістом якої є ре-структуризація, ре-інтерпретація, новий спосіб картування нашого досвіду. Застосування інструментарію теорії концептуальної метафори дало змогу виявити базові моделі синестезійних метафоричних дескрипцій в англомовних художніх текстах ті їх перекладах: СЛУХОВЕ ВІДЧУТТЯ є ОРІЄНТИР У ПРОСТОРІ (НИЗ-ВЕРХ)/ВІДЧУТТЯ ДОТИКУ/ТИСКУ/СМАКУ/ЗОРОВЕ ВІДЧУТТЯ; СМАКОВЕ ВІДЧУТТЯ є ВІДЧУТТЯ ДОТИКУ; НЮХОВЕ ВІДЧУТТЯ є ВІДЧУТТЯ ДОТИКУ/ТЕМПЕРАТУРИ; ЗОРОВЕ ВІДЧУТТЯ є ОРІЄНТИР У ПРОСТОРІ (ВУЗЬКІСТЬ)/ВІДЧУТТЯ ТЕМПЕРАТУРИ. Згідно з даними когнітивного перекладацького аналізу, стратегія очуження реалізується на підґрунті когнітивної операції відтворення, тобто в мові оригіналу та мові перекладу вживаються метафори однакових когнітивних моделей або їх конкретизації (більш конкретні концепти замінюють більш абстрактні в одній і тій самій когнітивній моделі). Відтворюються такі синестезійні метафоричні моделі: ЗОРОВЕ ВІДЧУТТЯ є СЛУХОВЕ ВІДЧУТТЯ/СМАКОВЕ ВІДЧУТТЯ (ВІДЧУТТЯ КИСЛОГО СМАКУ)/ДОТИКОВЕ ВІДЧУТТЯ (ВІДЧУТТЯ СУХОЇ/РІВНОЇ ПОВЕРХНІ), СЛУХОВЕ ВІДЧУТТЯ є ДОТИКОВЕ ВІДЧУТТЯ (ВІДЧУТТЯ ВОЛОГОЇ/МОКРОЇ/СУХОЇ ПОВЕРХНІ). Сформовано корпус англомовних художніх текстів і їх перекладів, на базі яких за допомогою програмного забезпечення AntConc 3.5.8 обраховано кількість синестезійних оригінальних метафор, відтворених у перекладах. Для з’ясування вкоріненості/не вкоріненості синестезійних метафоричних моделей в оригінальній і перекладній лінгвокультурах проведено порівняльний аналіз із Британським національним корпусом текстів і Генеральним регіональним анотованим корпусом української мови (ГРАК).