METACULTURAL COMPETENCE WITHIN ETHNOLINGUISTICS AND TRANSLATION: STUDENTS’ VIEWPOINT - Hrytsiv, N. M. (Нова філологія, 2020)
В останні десятиліття в підготовці філологів спостерігаємо перехід до компетентнісного підходу в навчанні. Цей аспект відкрив нові перспек- тиви для науковців у питанні окреслення метакультурної (етнолінгвіс- тичної) компетенції в межах міжкультурної комунікації та перекладу. Певною мірою обговорюване питання стає актуальним з погляду сучас- них технологічних можливостей. Попри користь, готові пропозиції щодо перекладу – з використанням автоматизованих систем перекладу – поряд з іншими компетенціями, такими як лінгвістична та текстова, дослід- ницька, технічна, інформаційна, тематичні та перекладацькі компетенції, позбавляють студента базової потреби у формуванні етнічних та культур- них компетенцій у процесі підготовки перекладачів. Мета статті – з’ясувати місце метакультурної (етнолінгвістичної) компе- тентності в перекладознавстві та підготовці перекладачів, простежити й уточнити особливості співіснування суміжних галузевих досліджень (культурологічних, антропологічних, етнолінгвістичних) у практиці перекладу та охарактеризувати досягнення етнолінгвістики як багатопро- фільної дисципліни, яка, як ми стверджуємо, охоплює метакультурну (етнолінгвістичну) компетентність. З дидактичного ракурсу наміром було дослідити, чи сприймають сту- денти мову як важливий елемент культури певної спільноти (говориться про англійську та українську). Фактично запропонована процедура була спрямована насамперед на вивчення того, чи студенти чітко розуміють, що мова складається не тільки з граматичних правил, які регулюють слова, але що мова передусім дає змогу отримання та опису реально- сті, яка часто відрізняється в межах різних культур. Для перевірки гіпо- тези було розроблено анкету. Учасники експерименту: 125 студентів другого курсу бакалаврської програми кафедри прикладної лінгвістики Національного університету «Львівська політехніка». Результати дослідження довели, що етнолінгвістична компетентність допомагає студентам виявити лексичні відтінки, встановлені в перехід- ному значенні слова; розпізнавати етноспецифічні елементи певної мови; і запропонувати продуманий перекладацький вибір. Етнолінгвістична компетентність не піддається автоматичному вишколу, її можна сформу- вати на певному етапі навчання і поступово розвивати.