ОСОБЛИВОСТІ АУДІОВІЗУАЛЬНОГО ПЕРЕКЛАДУ ПУБЛІЧНИХ ВИСТУПІВ НА КОНФЕРЕНЦІЯХ TED TALKS - Глущенко, О. В. (Нова філологія, 2020)
Публічні промови як об’єкт перекладознавчого дослідження завжди викликають певні труднощі, оскільки вони є складною системою уяв- лень та знань, які, окрім тексту, містять ще й екстралінгвістичні фак- тори, особливо важливі для розуміння повідомлення оригіналу. Метою статті є визначення й аналіз стратегії і тактик аудіовізуального перекладу публічних виступів на конференціях TED Talks. Характерною ознакою досліджуваних виступів є використання вербальних (словесних) і невер- бальних засобів (поза, жести, міміка, одяг, знаки, символи). У рамках комунікативного підходу до перекладу під стратегією здійснення пере- кладацької діяльності розуміємо програму здійснення перекладацької діяльності, основними компонентами якої є орієнтування в комунікатив- ній ситуації і стратегічне планування характеру поведінки перекладача, необхідного для досягнення мети перекладу. Визначено, що стратегія комунікативно-рівноцінного перекладу публіч- них промов реалізується за допомогою тактик (перекладацьких операцій, використовуваних для вирішення певної задачі з урахуванням вибраної стратегії перекладу): тактики прагматичної адаптації, тактики корек- тного оформлення інформації, тактики передачі релевантної інформа- ції, тактики відтворення формально-структурних характеристик тексту й тактики модифікації синтаксичної структури вихідного повідомлення. Прийоми (перекладацькі операції) пов’язані з відмінностями в структу- рах двох мов як засобів реалізації певних тактик перекладу. Найрозпов- сюдженішою трансформацією в аналізованих текстах є генералізація, вилучення, заміна частин мови, компенсація та генералізація, які зумов- лені правилами синтаксису та граматичної сполучності в межах речення та словосполучення англійської мови. Такий вибір перекладацьких при- йомів зумовлений унікальністю поєднання вербальних та невербальних засобів комунікації, взаємозв’язку між зображенням та звуком, а також особливостями функціонування англійської та української мов.