ОСОБЛИВОСТІ ПЕРЕКЛАДУ ТЕХНІЧНОЇ ТЕРМІНОЛОГІЇ В ТЕКСТАХ ІНСТРУКЦІЙ З ЕКСПЛУАТАЦІЇ (НА ПРИКЛАДІ ПРОДУКЦІЙ КОМПАНІЙ BRAUN ТА LG) - Глінка, Н. В.; Нурієва, О. С. (Нова філологія, 2020)
У статті проаналізовано особливості перекладу технічних термінів, наявних у текстах-інструкціях з експлуатації електронних та електричних приладів широковідомих на території України компаній Braun та LG, таких як кондиціонери, морозильні камери, пилососи, пральні машини, хлібопічки, холодильники, монітори, системи домашнього кінотеатру. Стаття містить у собі розгляд основних перекладацьких трансформацій, котрі можуть бути використані перекладачем під час роботи над перекладом термінів у текстах з експлуатації побутової техніки. Окрім того, було запропоновано власний переклад технічних термінів українською мовою в таких яскравих випадках недоречності вибраного перекладу, як: переклад російською, русизми, відсутність перекладу. У результаті дослідження було визначено основні складнощі та можливі помилки у перекладі англомовних технічних термінів. Сформовано список перекладацьких помилок, наявних в аналізованому матеріалі, підкріплений прикладами. Зазначено, що адекватний письмовий переклад технічних термінів окремої галузі потребує злагодженої співпраці перекладача з досвідченими редактором та фахівцем галузі, в результаті чого тексти-інструкції стають доступними та зрозумілими для читача та повною мірою відповідають змісту тексту оригіналу. Правильна взаємодія технічних термінів побутової сфери з лексичним середовищем тексту інструкцій з експлуатації можлива у випадку ретельного підбору українських відповідників, наслідком чого є швидке сприйняття читачем необхідної інформації та власне реалізація мети написання текстів- інструкцій – ознайомлення з роботою приладу, його комплектуванням та способами налаштування чи виправленням некоректного функціонування за необхідності. Відповідно до результатів проведеного аналізу складність перекладу технічних термінологічних одиниць полягає у формуванні чіткої термінологічної бази у сфері функціонування побутових електронних та електричних приладів таким чином, щоб уникати калькування з російської мови та неадекватності під час перекладу. Як результат, сформовано бачення вирішення проблеми перекладу технічних термінологічних одиниць,