PHYTOMIPHIC METAPHORS IN THE ENGLISH PROFESSIONAL LANGUAGE OF GOELOGY - Halai, T. M. (Нова філологія, 2020)
Статтю присвячено дослідженню природоморфної метафоричної моделі в англійській геологічній термінології з позиції когнітивної лінгвістики за методикою А.П. Чудінова. У ході дослідження визначено, що мета- форична модель являє собою бінарні зв’язки між визначеною сферою- джерелом і певною сферою-ціллю. Аналіз лексикографічних джерел доводить, що невід’ємною сферою-дже- релом утворення метафоричних термінів є сфера-джерело «Світ рослин». Зазначається, що на тлі когнітивного напряму процес метафоризації передбачає взаємодію двох сфер: когнітивної сфери-джерела та сфе- ри-цілі. Схематично зв’язок між цими сферами представлено у вигляді метафоричної моделі, яка має особливу фреймо-слотову структуру. Метафоричні терміни моделі «ГЕОЛОГІЧНІ ОБ’ЄКТИ ТА ПРОЦЕСИ – ЦЕ ЦАРСТВО РОСЛИН» вербалізують інформацію про геологічні об’єкти та процеси через номінації найменувань об’єктів світу рослин. Встановлено, що аналізована метафорична модель експлікується в мета- форах, які належать до 3-х фреймів та 5-ти слотів. У межах фрейму «Склад світу рослин» (61,6% від числа термінів цієї метафоричної моделі) геологічні терміни на позначення атмосферних процесів, геологічних утворень, систем скидів гірських порід, геоло- гічних приладів та інструментів описуються за допомогою термінів на позначення роду рослин (genus of plants) та виду рослин (species of plants). Зазначається, що основу фрейму «Складові частини (морфологія) рослини» (34,6% від числа термінів цієї метафоричної моделі) утворюють слова, що входять до слотів «Корінь», «Листок» та «Насіння». Вони стають базою метафоричного перенесення та експлікуються в англійських термінах на позначення геологічних тіл і утворень, кристалів мінералів та гірських порід. Розглянуто метафори фрейму «Життєвий цикл розвитку рослин» (3,8% від числа термінів цієї метафоричної моделі), які структурують знання про гео- логічні утворення в термінах на позначення різних циклів розвитку рослин. Визначено, що метафоричне перенесення в рамках цієї моделі базується насамперед на асоціативних ознаках зовнішнього вигляду, форми та кольору.