«КУЛЬТУРНИЙ ПЕРЕВОРОТ» ЯК АКТУАЛЬНИЙ НАПРЯМ РОЗВИТКУ ХУДОЖНЬОГО ПЕРЕКЛАДУ - Абдуллаєва, А. Ф.; Баранова, С. В. (Нова філологія, 2020)
У статті розглянуто культурологічний підхід до перекладу в контексті теорії «культурного перевороту» як актуального напряму розвитку художнього перекладу. Визначено історію виникнення та сутність поняття «культурний переворот», який прогнозовано набуває визначального значення для перекладознавства в новому столітті. З’ясовано, що нині переклад дедалі частіше розглядається як явище не стільки лінгвістичне, як культурне. Багатогранний культурологічний підхід до художнього перекладу зумовлений зміщенням акценту в розумінні тексту, який почали розглядати не тільки як джерело лінгвістичних даних, але і як базову одиницю комунікації, індивідуальну лінгвістичну реалізацію мовної системи, нерозривно пов’язану з розумовою діяльністю. У статті також з’ясовані практичні аспекти застосування культурологічного підходу до подолання таких складнощів перекладу художнього тексту, як безеквівалентна лексика, культурно специфічні реалії та лакуни, власні назви, оказіоналізми та еративи. Зокрема, у статті розглядаються перекладацькі стратегії форенізації та доместикації як провідні підходи до відтворення культурно зумовлених елементів англомовного художнього тексту українською мовою. З’ясовано, що на доцільність використання однієї із цих перекладацьких стратегій впливають особливості самого тексту художнього твору, а також рівень національно специфічного, культурно зумовленого забарвлення твору. Стратегія доместикації використовується порівняно рідше за стратегію форенізації та вимагає від перекладача вищого рівня фонових знань, майстерності та творчого підходу. Визначено, що питання культурної або прагматичної адаптації вихідних текстів до реалій культури мови перекладу, яка передбачається в контексті стратегії доместикації, залишається нині неоднозначним питанням та викликає безліч дискусій у перекладознавчих колах. У статті порушується питання необхідності узагальнення сучасних підходів до використання доместикації як стратегії перекладу безеквівалентних одиниць англомовного художнього дискурсу.