ВІДТВОРЕННЯ КОНЦЕПТУ «ВОЛЯ» В НІМЕЦЬКОМОВНИХ ПЕРЕКЛАДАХ ПОЕТИЧНИХ ТВОРІВ Т. Г. ШЕВЧЕНКА - МУКАТАЄВА, Я. В. (Нова філологія, 2019)
Статтю присвячено виявленню мовних засобів об’єктивації концептуального змісту поняття «воля» у контексті поетичних творів Т. Шевченка та аналізу особливостей їх відтворення в німецькомовних перекладах Зазначається, що мовознавці звертають увагу на проблему функціонування концептів як елементів художньої картини світу, що уможливлює пізнання соціально-культурних особливостей соціуму і сприяє виявленню його лінгвокультурологічних ознак. У зв’язку з цим у науковій розвідці уточнено поняття «концепт» і зазначається, що інформаційне наповнення текстового концепту, його інформаційна структура зумовлені структурою самого концепту. Ядром текстового концепту є поняття, яке оточується логічними і образно-чуттєвими, вербальними і невербальними знаннями про це поняття, що відповідають сукупному людському досвіду. У дослідженні окреслено основні механізми процесу когніції. Воля у розумінні Т. Шевченка тісно пов’язана з поняттями героїзму, честі, совісті, особистої та національної гідності, ідеалу національного буття, а тому це поняття охоплює широкий спектр національних, загальнолюдських духовних цінностей. У науковій розвідці аналізуються лексеми, що експлікують концепт «воля» засобами художньої виразності у лінгвостилістичному та лінгвіокогнітивному аспектах, досліджуються способи їх відтворення в німецькомовних перекладах, аналізуються лексичний і морфологічний рівні стилістики концепту «воля» та способи його відтворення німецькою мовою. Зосереджується увага на таких морфологічно-категорійних трансформаціях як морфологічна перестановка, заміна, вилучення або додавання слова, на комплексній морфологічній трансформації. Зміст концепту «воля» у поетичних творах Т. Г. Шевченка описано за допомогою предметно-центричного та акціонального фреймів, зосереджено увагу на тому, що фрейм вміщує в собі інтралінгвальні та екстралінгвальні знання про явища, які мають складну багатоскладову структуру, та часто повторювані ситуації, що виникають у житті людини.