ЛІНГВОКОГНІТИВНІ ПАРАМЕТРИ ДИСКУРСИВНОЇ УЗУАЛІЗАЦІЇ АНГЛОМОВНИХ ЛОКАТИВНИХ ФРАЗЕОЛОГІЗМІВ - АНДРЄЄВА, І. О. (Нова філологія, 2016)
Статтю присвячено проблемі дискурсивного функціонування локативних фразеологізмів, пов’язаному з оказіональними фразеологічними трансформаціями. Окреслено структурно-семантичні параметри трансформацій та супровідні когнітивні чинники. З’ясовано, що провідну роль в процесі комунікативної узуалізації ідіоми відіграє дискурсивний контекст, який може продукувати оказіональні деформовані одиниці. Встановлено та описано найбільш типові для сучасного англомовного художнього дискурсу структурно-семантичні трансформації фразеологізмів та відповідні ним зміни в когнітивному плані. Автором доведено, що дискурсивний контекст може підтверджувати, нівелювати, конкретизувати або модифікувати концептуальний зміст ідіоми, або навпаки залишати його без істотних якісних змін.