КОГНІТИВНО-СЕМАНТИЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ЛЕКСИКО-СЕМАНТИЧНИХ УТВОРЕНЬ З MAL У ФРАНЦУЗЬКІЙ МОВІ - СТУЛІНА, Є. В. (Нова філологія, 2017)
Статтю присвячено пошуку семантичних особливостей мовних одиниць, у склад яких входить формуючий елемент mal-, та опису певних когнітивних процесів у момент вибору такої одиниці під час процесу іменування нових об’єктів реальної дійсності. Дані утворення набувають останнім часом певної частотності у всіх сферах життєдіяльності франкомовного суспільства. Сполучуваність mal- з різними частинами мови – іменником, дієприкметником, дієсловом – інтралінгвістична здатність, яка базується на певних когнітивних процесах: психологічна зручність ужитку двох відомих коренів, один з яких mal-, для іменування нового об’єкту; ментальне відсилання до вже відомих утворень за такою моделлю. Саме цей когнітивно-психологічний процес спонукає до словоутворень за подібною моделлю.