ПОСТМОДЕРНІ ТРАНСФОРМАЦІЇ КОНЦЕПТУ UNCERTAINTY В АНГЛІЙСЬКІЙ МОВНІЙ СВІДОМОСТІ - ЗАЛУЖНА, М. В. (Нова філологія, 2018)
Статтю присвячено аналізу змін у структурі концепту UNCERTAINTY в англійській мовній свідомості унаслідок поширення постмодерного світогляду. У статті доводиться, що UNCERTAINTY є комунікативно релевантним для англійської мовної свідомості і відтворюваних у художніх текстах концептом. Особливу увагу в науковій розвідці прикуто до параметрів вербалізації концепту засобами сучасної англійської мови, насамперед у художніх текстах британських авторів. Аналіз емпіричного матеріалу виявив, що основні трансформаційні процеси торкаються поняттєвого шару концепту, збагаченого за рахунок залучення постмодерністських понять і розширення темпоральної та просторової сфери. Валоративний шар концепту відбиває процес поляризування, оскільки фіксує негативне ставлення до асоціатів концепту (острах перед проявами нестабільності сучасної доби) або, навпаки, позитивну оцінність (сподівання на нові перспективи, яким передує невизначеність).