ЛЕКСИКО-ФРАЗЕОЛОГІЧНА РЕПРЕЗЕНТАЦІЯ КОНЦЕПТУ RIRE (СМІХ) У ФРАНЦУЗЬКІЙ МОВНІЙ КАРТИНІ СВІТУ - ПАВЛЮК, О. О. (Нова філологія, 2018)
Концепт rire сміх вербалізується на основі сучасної лексикографії французької мови. Метою статті є реконструкція концепту rire сміх, зафіксована у французькій мовній картині світу, у таких його проявах, як різновиду сміху, вираз емоцій, манера сміятися або висміювати кого-небудь, фізіологічні реакції людини, яка сміється. Концепт rire сміх вербалізується через когнітивний образ, що відображає смислові зв’язки його імені у вільних і стійких словосполученнях. Прикметники з негативною оцінністю частіше поєднуються з ім’ям концепту, ніж з позитивною. Сполучаючись із лексемою rire, означення передають уявлення про сміх як про предмет певної форми, розміру; як про хворобу; про інтенсивність характеру звучання; як про людину; як про фантастичну істоту. Фразеологічне уявлення про сміх відображує його зв’язок із різними соматизмами. Такі стійкі звороти характеризують пози, жести, а також висловлюють почуття людини, яка сміється. У французькій мовній картині світу зафіксований різноманітний вплив сміху на його суб’єкта, що відбивається в дієслівних словосполученнях.