ЛЕКСИКО-СЕМАНТИЧНІ, СИНТАКСИЧНІ ТА СТАТИСТИЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ СЛОВА ‘FLOW’ У ТЕКСТОВИХ КОРПУСАХ НАУКОВО-ТЕХНІЧНОГО ДИСКУРСУ - Дьяченко , Г. Ф.; Петрова , О. І.; Дуванська , І. Ф. (Нова філологія, 2026)
У цій статті розглядається семантична структура англійського іменника ‘flow’, якій зустрічається в текстах, що стосуються науково-технічного дискурсу. Наявність реальних текстів дозволяє реалізувати дихотомію «мова-мовлення». Використаним матеріалом є текстові корпуси з трьох технічних спеціальностей: «Автоматизація теплоенергетичних процесів», «Хімічна інженерія» та «Акустика». Тексти з перших двох спеціальностей переважно описують виробничі процеси, тоді як третя, «Акустика», зосереджена на засобах комунікації. Таким чином, очевидно, що хоча тексти втілюють спеціалізовані галузі науково-технічного дискурсу, їхні тематичні поняття (а також термінологія) є абсолютно різними. За цих нерівних умов визначаються лексико-семантичні, синтаксичні та статистичні властивості слова ‘flow’. Загальний обсяг текстових корпусів склав 600 000 слововживань, що є достатньо репрезентативним показником для вивчення мовленнєвих явищ. Як мовна система, що фіксує семантичну структуру слова ‘flow’, використовується нормативний словник Webster. Для виявлення лексико-семантичних варіантів значень використовується ретельний контекстуальний аналіз. Потім ці лексико-семантичні варіанти порівнюються зі значеннями дефініцій в нормативному словнику, визначаючи, чи вони збігаються, чи відрізняються. Для опису синтаксичних особливостей слова ‘flow’ також використовується контекстуальний аналіз, що дозволяє виділити основні моделі, в яких функціонує це слово, їх вісім. Результати дослідження показують, що слово ‘flow’ в текстах трьох спеціальностей втілює, хоча й не всі, але основні значення, зафіксовані у дефініціях нормативного словника. Результати також демонструють, що всі значення можна віднести до загальнонаукового лексичного шару. Синтаксичні характеристики визначаються за допомогою статистичних методів підрахунку входження слова ‘flow’ у кожну із синтаксичних моделей. З восьми синтаксичних моделей, знайдених в текстах спеціальностей «Автоматизація теплоенергетичних процесів» та «Хімічна інженерія», слово ‘flow’ зустрічається у всіх моделях, хоча частота нижча в текстах спеціальностей «Хімічна інженерія». В текстах з акустики воно зустрічається лише у чотирьох з восьми моделей.