КОРПУСНЕ МОДЕЛЮВАННЯ СЕМАНТИЧНОГО ПОЛЯ ЕМОЦІЇ РАДОСТІ В СУЧАСНІЙ АНГЛІЙСЬКІЙ МОВІ - Бобер , Н. М. (Нова філологія, 2026)
У статті запропоновано практично зорієнтовану модель корпусного опису семантичного поля емоції радості в сучасній англійській мові. Актуальність дослідження зумовлена тим, що позитивні емоції належать до найчастотніших і водночас найсемантично рухливіших фрагментів англомовної картини світу: вони вербалізуються не лише прямими номінаціями joy, happiness, delight, pleasure, а й численними контекстуально зумовленими репрезентантами, які в реальному мовленні виявляють різний ступінь інтенсивності, тривалості, оцінності та каузативності. Метою статті є реконструювати структуру семантичного поля радості на основі корпусних даних, визначити його ядро, приядерну зону й периферію, описати типові моделі сполучуваності та з’ясувати дискурсивні умови функціонування відповідних одиниць. Матеріалом слугували дані сучасних англомовних корпусів, словникові дефініції та контексти різних типів дискурсу. У роботі поєднано методи суцільної вибірки, лексико-семантичного моделювання, контекстуально- інтерпретаційного аналізу, елементів когнітивно-метафоричного опису та корпусної верифікації. Доведено, що семантичне поле радості має ієрархічну організацію: його ядро утворюють одиниці з найзагальнішим значенням позитивного емоційного переживання, тоді як приядерна зона і периферія репрезентують відтінки інтенсивної втіхи, внутрішнього задоволення, полегшення, вдячності, гордості та емоційного піднесення. Корпусний аналіз засвідчує, що межі між цими зонами визначаються не абстрактно, а через реальну сполучуваність, типові синтаксичні моделі, повторювані контексти та функціонування в різних дискурсивних практиках. Показано, що радість у сучасній англійській мові об’єктивується як внутрішній стан, зовнішній прояв, позитивна оцінка події та інструмент міжособистісної взаємодії. Практичне значення дослідження полягає в можливості використання одержаних результатів у корпусній семантиці, емотіології, лексикографії, дискурс- аналізі, методиці викладання англійської мови та в побудові систем автоматичного розпізнавання емоційно маркованого мовлення.