СТРУКТУРНО-СЕМАНТИЧНІ ПАРАМЕТРИ АНГЛІЙСЬКОМОВНОЇ БІОЛОГІЧНОЇ ТЕРМІНОЛОГІЇ - ЗАЛУЖНА, М. В.; ПОЛЕВА, О. С. (Нова філологія, 2018)
Роботу присвячено виявленню специфіки утворення, оформлення, змістового наповнення й функціонування термінів біологічної галузі в сучасній англійській мові. В результаті проведеного дослідження доведено, що терміни є важливим засобом вербалізації наукового знання. Термінологічна лексика становить основу фахового лексикону будь-якої професійної та наукової галузі. У статті розглянуто біологічну терміносистему як упорядковану сукупність термінів, що відображають логіко-поняттєву систему біології, мають внутрішню структурованість і зафіксовані в лексикографічних джерелах. Виявлено, що біологічній термінології англійської мови притаманні такі риси: системність; широка сфера використання (велика кількість суміжних сфер ужитку, «детермінологізація» лексем, широкий діапазон застосування із стилістичними цілями); відкритість, пов’язана із динамічним характером науки та її практичними розробками; наявність у її складі власних термінів; термінологізованих загальновживаних слів; термінів, запозичених з інших наук та мов; здатність до переосмислення та нашарування значень, різноманіття форм і засобів вираження (окремі слова й багатокомпонентні словосполучення, абревіатури, похідні слова, запозичення з різних мов, насамперед латини, термінологізовані й новоутворені слова).