ПРИКМЕТНИКИ GRAPHIC ТА GRAPHICAL У СУЧАСНІЙ АНГЛІЙСЬКІЙ МОВІ: КОРПУСНОБАЗОВАНЕ ДІАХРОННЕ ДОСЛІДЖЕННЯ - Сабан, О. В.; Климента, М. Б. (Нова філологія, 2025)
У дослідженні розглядаються відмінності між двома прикметниками, які часто плутають, – GRAPHIC та GRAPHICAL. Розглянуто їх історичний розвиток, загальне вживання та концептуальні відмінності. Застосовуючи діахронний підхід і поєднуючи кількісні та якісні методи, дослідження аналізує зміни у значенні, вживанні, колокаціях і частотності у двох вибраних періодах: 1990–1994 та 2015–2019 рр. Основним джерелом емпіричних даних є Корпус сучасної американської англійської мови (COCA), що репрезентує збалансовану добірку текстів різних жанрів.Аналіз охоплює етимологію, тлумачення у сучасних словниках, а також дані корпусного дослідження. Виявлено, що хоча прикметники GRAPHIC і GRAPHICAL мають спільне етимологічне походження та з’явилися на початку XVII ст., з часом вони почали виконувати різні функції та вживатися в різних контекстах. Незважаючи на спільне походження, моделі їх уживання істотно відрізняються, особливо з погляду колокаційної поведінки.У дослідженні наголошується, що ці прикметники найчастіше трапляються в академічних текстах, новинних публікаціях та журналах. Окрім того, спостерігаються відмінності в модифікаторах, які супроводжують GRAPHIC і GRAPHICAL, як у позиції перед означуваним словом, так і після нього, що особливо помітно під час порівняння двох часових періодів. Прикметник GRAPHIC частіше вживається, ніж GRAPHICAL, як у корпусі, так і в словосполученнях. Зрештою, у роботі показано, як уживання та контексти цих прикметників змінюються з часом і як за допомогою корпусного аналізу можна виявити тонкі лексичні відмінності. Подальші наукові розвідки у сфері виявлення відмінностей між досліджуваними прикметниками можуть бути спрямовані на розширення діахронного аналізу в межах інших історичних періодів, а також на застосування сучасних семантичних інструментів для відстеження найменших змін у значенні та вживанні досліджуваних прикметників.Окрім того, міжмовні зіставлення та педагогічні підходи можуть забезпечити додаткове розуміння механізмів їх розрізнення й ефективного навчання.